Ikke alltid greit å være tenåring

Det er ikke alltid lett å gå på ungdomsskolen. Det å komme fra en trygg, liten barneskole til en ungdomsskole med mange nye klassekamerater akkurat i den alderen hvor man går fra å være barn til å bli ungdom er ikke alltid like greit. I Skoleprosjektet tar vi alltid inn nye barn mens de går på barneskolen, også støtter vi dem så lenge de går på skolen. Vi ser helst at de fullfører videregående, i det minste ungdomsskolen. Hver høst får vi lister fra skolene, der vi ser hvem som har sluttet siden sist. Vi besøker alle som har sluttet uten å ha fullført utdannelsen for å høre om årsaken.

Suksawan og faren for to år siden

For noen uker siden hadde vi et slikt tilfelle. Suksawan gikk i fjor i tredjeklassen på ungdomsskolen og skulle i år ha gått det fjerde og siste året. Men han hadde sluttet. Vi dro hjem til familien for å høre hva som hadde skjedd. Suksawan kunne fortelle at han hadde så stort fravær i fjor at han ikke fikk ta eksamen. Og uten bestått eksamen på slutten av året får man ikke rykke opp til neste årstrinn i Laos. Alle vennene hans hadde rykket opp og han syntes det var veldig kjipt å henge etter. Nå gikk han mest hjemme, tok seg noe tilfeldig arbeid av og til. Det var heller ikke morsomt, og nå ville han gjerne tilbake til skolen. Men ikke gamleskolen, det ville bli for tøft. Vi spurte så om han ville fortsette dersom vi fikk ordnet med flytting til en annen skole, og da lyste han opp. Det ville han gjerne. Dermed kontaktet vi skoleadministrasjonen og fikk instruksjoner om hvordan vi måtte gå fram.

Suksawan sammen med mora i sist uke

Etter et maratonløp mellom ulike offentlige kontorer (3 ganger på gamleskolen, en gang på fylkesskolekontoret, to ganger til det kommunale skolekontoret og to ganger på den nye skolen) fikk vi ordnet med overflyttingen. Rektoren på den nye skolen understreket at dette var et spesialcase – normalt kunne ingen bytte skole så sent i høstsemesteret. Hun påpekte også at Suksawan hadde for langt hår og måtte klippe seg før han kunne begynne. Med vennlig, men myndig stemme sa hun at på denne skolen har de gode og dårlige elever, flittige elever og uskikkelige elever. Ingen kjenner Suksawan og fra nå av begynner han et nytt liv med blanke ark. Han bestemmer selv hvem han vil menge seg med og hvordan det skal gå med ham. Suksawan lyttet til det rektoren sa og var tydelig glad for å få denne muligheten til å starte på nytt.

Suksawan ved den nye ungdomsskolen like etter registrering

Vi håper det går bra med Suksawan. Etter at han har fullført ungdomsskolen vil vi vurdere å gi støtte til yrkesfaglig utdanning.

Hvis du vil gi en julegave til Skoleprosjektet slik at vi kan hjelpe flere elever som Suksawan, klikk her for mer informasjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close