Tur til Sepon

Forrige uke var vi endelig klare for den første turen til Sepon etter regntiden. Grunnen til at det ikke blir reist dit før regntiden er mot slutten, kommer rett og slett av veiene blir både vanskelige og ufremkommelige når det står på som værst. Sepon distriket ligger nærmere Vietnam grensa enn Savannakhet, og vi kjører hovedveien mellom Savannakhet og grensa til Vietnam. SSL støtter barn ved 11 av skolene her.
Jeg så stort frem til å få være med til Sepon for dette har jeg bare hørt historier om. Hovedveien skulle naturlig nok være i god stand, men til og med asfalten kunne til tider minne om en skruvis som skyter til værs.
Og det kunne til og med kjennes for den som sitter i en kraftig doning som oss.

Reisefølget denne gangen bestod av Nid, Somchai, Gro , hennes venninne Hege og meg.
Oppdraget på turen var å dele ut skolepakker på fire barneskoler i området, til de skolebarna som SSL tidligere har skrevet kontrakter med. Skolene lå i en radius på mellom en halv og ca en time og en halv time unna sentrum.
Skolene vi besøkte var Ka Louk, Panga, Ladhor og Ahor, og var i ulike størrelse, helt i fra knappe 50 stk til langt over det dobbelte.
50 høre kanskje ikke så mye ut, men viss skolen du er lærer på inneholder kun ett rom og alderstrinnene er mange, så tipper jeg at en hver ville ha nok utfordringer.

Det er mye som møter deg på en tur til Sepon. Det er nye folk, en annen hverdag, lukter, mat, smil, flott natur, nyskjerrighet og glede. Det er nok vanskeligere å kunne se hvem som er de fattigste her,  enn det er i byen. Nivået og mengden på resurser er så lavt generelt, og fattigdomsgrensa er enda lavere. Men det er stort å få være med å bidra der du virkelig ser det trengs. Det utstyre og den oppfølgingen de får idag, er viktig steg videre for å fremtiden sikrere og lysere for både barna og familien. Det er det vi kaller langsiktig tenkning!

Når bilen er full må noen sitte på lasteplanet. Men det er ikke noe problem når sola skinner og utsikten er flott!

Somchai forklarer og vise hva skole pakkene inneholder i detalj
Både barn og voksne var møtt opp og følger godt med på hva som skjer.
Hege var den fødte utdeler, takk for dine bidrag under turen .
Flott morgensol på vei til markede for å finne litt frokost.
Det kan være vanskelig å ikke bli nyskjerrig når det skjer så mye utenfor vinduet til klasserommet. Det er kanskje enda vanskeligere når noe sitter utenfor og tuller med dem og tar bilder. God stemning ble det i alle fall.
Når vi deler ut skolepakker til skolene i Sepon er det bare de som har skrevet avtaler som får en pakke med fullt innhold. Men siden fattigdomsnivået er såppas høyt her, så mottar også de andre elevene to skrivebøker, to blyanten og en valgfri gjenstand, som for eksempel sko, skjørt, bukse eller skjorte.
Disse valgt seg sko. Noe som mange av elevene gjorde. Det tidligere paret var da oftest veldig slitt, viss de i det hele tatt hadde sko.

– Åse Otterlei Hoem

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close