Studentsamling for førsteårsstudenter

Denne uken har vi hatt den første studentsamlingen med de nye lærerstudentene dere kunne lese om i forrige innlegg. For nye lesere kan vi informere om at disse studentsamlingene er en del av det arbeidet som School Support Laos(SSL) gjør. Det er et treffpunkt mellom oss som jobber her og studentene våre. Treffpunktet er viktig for å skape et godt å nært forhold studentene i mellom, men også for oss å bli kjent med dem. Vi tar opp og snakker om relevante temaer for der de er i utdanningen. Har leker og spill for å riste oss litt sammen og bli kjent, og deler som oftes et måltid sammen. En del av temaene som taes opp på samlingen er ofte som en ekstra lærdom av ting man ikke på lært så mye om på skolen.
For en hver bli kjent samling er det viktig med leker og gøy for å kunne bli litt trygge og slappe av. Stor suksess ble det både med sanger med beveglser og ikke minst «The king of the forrest». Etter sistnevnte lek sa noen av studentene at de lo så mye at de nesten hadde vondt i magen.Det synes vi høres bra ut !

På denne samlingen var det viktig med en oppstartsrunde og da litt historie. De fikk høre om hvordan SSL ble startet og ikke minst viktigheten av å utdanne nettopp dem,  med tanke på at de er etniske studenter. Målet med SSL er langsiktig hjelp, og det å utdanne unge fra sitt hjemområdet gir en større sansynelighet for å få styrket skolen der de kommer fra. Dette er med tanke på at sjansen er større for at de kommer til å ta seg en jobb rundt sitt hjemdistrikt,  enn om man utdanner unge fra byen.

Studentene har tidligere mottatt skolepakker for høsten. Disse innholder elementær ting til skolen slik som bøker, penner, linjaler og den slags. Men også hygiene artikkler som blandt annet såpe, tankrem, tannkost, litt vaskemiddel til klær for å nevne noe. På samlingen ble det gjort en gjennomgang på hva de vil motta og om de mottar det en eller flere ganger i året.

Litt på samme vis som statenslånekasse i norge deler SSL ut månedsstipend til de etninske studentene. Dette er rett og slett for å gjøre det gjennomførbart for dem å få studert. Det økonmiske utgangspunktet deres er knapt eller ingenting, men stipend gir dem en lik sjanse for å greie å få fullført utdanningen. På samlingen denne uka var det også viktig å informere studentene om det med punktlighet. Gjør man en avtale, for foreksempel tidspunkt for å motta stipend, er det viktig å møte opp. Dette er også god lærdom når de selv skal være lærere, og vil forvente at sine egne elever møter opp til rett tid. Dette ver nok en ny tankegang for mange, men desto viktigere å få øvd på tidlig i studielivet. Ikke alle har hatt så stort ansvar for egen økonomi før. Så på samlingen ble det en liten økonomi runde for å kunne planlegge, hvordan lage et lite budjsett slik at pengene rekker til alt man trenger.

Andre ting som var viktig å ta opp på samlingen var forholdet mellom dem som studenter. De er alle langt hjemme fra, og her kan man ikke bare kontakte mor og far om det er noe. Seg i mellom er de som brødre og søstre og det er viktig at de stiller opp for hverandre. Det er også et stort poeng at de føler seg hjemme i SSL, og at de føler at de som jobber der at de er trygge kontaktpersoner. Om noe er vanskelig eller om man rett og slett savner de hjemme, går det ann å ta opp med oss også.  Dette er viktig for å gjøre at de trives, kan vokse som personer og bli flotte lærere i et langsiktig hjelpearbeid!

-Åse Hoem

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close