Marit paa tur i Laos. Del 4

Den laotiske slummen

For noen dager siden var prosjektet paa hjemmebesoek i den laotiske slummen. Vi skulle besoeke elever fra barne- og ungdomsskolen. Da vi kom frem viste det seg at ungdomsskole elevene hadde eksamen paa skolen saa elevene kunne ikke vaere tilstede paa hjemmebesoeket. Det foerte til at vi bare besoekte barna som gikk paa barneskolen. Grunnen til det er at det er viktig aa snakke med ungdommene selv. Foreldrene er ikke alltid saa opptatt av at ungdommene fullfoerer ungdomsskolen og prosjektet vil derfor treffe ungdommene selv slik at de ansatte kan paavirke ungdommene positivt og motivere dem til aa bli ferdig med ungdomsskolen.

SSL drar jevnlig på hjemmebesøk og vi har ofte med oss rektoren for de skolene barna går på

Livet i slummen er veldig hardt. De som bor der er veldig fattige og kunnskapsnivaaet til foreldrene er lavt. Vi moette en mor som nettopp hadde foedt et barn. Babyen var bare 4 dager gammel. Moren sa at hun ikke hadde nok melk og derfor fikk babyen ris som moren hadde tygd paa og spyttet ut i en liten skaal. Vi proevde aa snakke litt med moren om andre ting som babyen kunne spise, men moren var ikke saa interessert. Prosjektet gav moren litt penger saa hun kunne kjoepe mer mat til seg og barna sine. Prosjektet stoetter den eldste datteren i huset og laeren sier at hun er veldig flink. Det er en stor fordel at laernene er med oss paa hjemmebesoek. De vet hvor familiene bor og de faar ogsaa med seg om det er flere barn i familien som er i skolealder. Laernene er ofte svaert engasjerte og de foelger opp at foreldrene i det minste proever aa sende barna paa skolen.

Sliten mor som netopp har fått barn nummer åtte

Det er mye narkotika og alkoholproblemer i slummen. Det var flere av fedrene som doedd pga skrumplever. Det er vanlig at fedrene sitter og drikker mens barna passer seg selv. Moedrene har oftere jobb enn mennene. Det er stor fare for at jentene blir gravide naar de er rundt 18 aars alderen. En mor fortalte at den eldste datteren hennes var blitt gravid to ganger uten helt aa vite hvordan det skjedde.

I loepet av dagen moette vi mange triste skjebner. I de fleste familiene vi moette hadde enten flere barn doedd foer de var fylt ett aar eller saa hadde faren doedd. Det har gjort stort inntrykk paa meg at foreldrene ikke vet hvorfor barna deres doer. De nevner ofte feber og diare som doedsaarsaker, men de er vet ikke hvorfor barna deres har fatt disse sykdommene. Generelt var det veldig daarlig levestandard i slummen og det var mange risikofaktorer for de barna som bor der blant annet narkotika, alkoholisme, lavt kunnskapsvivaa, tidlig graviditet og lite oppfoelging fra foreldrene. Gjennom utdannelse faar barna mulighet til aa faa kunnskap og de kan ta andre og bedre valg enn det foreldrene deres gjorde. Kunnskap er en av de beste beskyttelsesfaktorene et barn kan ha. Jeg synes derfor at det er utrolig viktig at prosjektet og givere stoetter disse barn og gir dem en sjanse til en aa faa en bedre fremtid.

Gjennom utdannelse kan barna i slummen få en bedre framtid

– Marit Brøndal

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close