Marit paa tur i Laos. Del 3

Laerevillige laererstudenter

Da har tiden kommet for nok et nytt treffpunkt mellom prosjektet og de etniske laererstudenetene som mottar stipend. Prosjektet moeter disse studentene to ganger i maaneden for aa passe paa at de trives og foelger opp skolen. Det siste er aldri noe problem. Alle studentene er veldig flinke og takknemlige for at de faar stoette til aa bli laerere. Studentene bor sammen paa sovesaler. Selv om studentene er opptatt av at alle har det bra, hender det jo ogsaa at det oppstaar noen uenigheter. Maalet med dette treffpunktet er aa formidle kunnskap om hvordan man kan loese konflikter. Inn under dette temaet snakket vi ogsaa om foelelser, vennskap og samhold. Ingen av disse temaene blir i noen saerlig grad snakket om i Laos. Vi utfordret derfor studentene til aa fortelle hva som gjorde dem glade og hva som gjorde dem triste. Det var veldig roerende at alle studentene svarte at det som gjorde dem glade var naar venner og familie hadde det bra. Det var helt klart at det var det som betoed mest for dem. Det var litt vanskligere aa snakke om det som gjorde dem triste men det var noen som kom med eksempler paa at det ikke var noen som delte maten med alle, baksnakking og at ikke vennene tok opp problemer naar de hadde det slik at de kunne hjelpe dem.

Etter at vi hadde snakket om dette fikk studentene i oppgave aa lage et rollespill om forskjellige foeleser og konflikter. Foelsene de skulle lage rollespill rundt var glad, trist, sint og stolt. Studentene deltok med stor iver! Samlingen ble avsluttet med en oppsummering av hva som hadde skjedd den ettermiddagen. Flere av studentene tok ordet og oppfordret hverandre til aa si i fra dersom det var en konflikt slik at den kunne bli loest og at vennskapet kunne fortsette. Studentene var ogsaa opptatt av at de var langt hjemmefra og at de saa paa hverandre og prosjektet som familien sin.

Jeg synes det var en utrolig spennende ettermiddag. I forkant hadde Lek, Nid, Marit og jeg forbredt ettermiddagen. Marit har fortalt meg mye om kulturen i Laos. Her snakker de ikke om foelelser og hvis de har en konflikt med en saa lar de vaere aa snakke sammen. Det var goey aa se hvordan prosjekte jobber med aa snu paa denne holdningen og studentenes engasjement for de nye temaene. Jeg er helt sikker paa at studentene kommer til aa ta dette med seg naar de blir laerere og at elvene deres vil bli moett paa en annen maate enn det andre elever blir. Jeg synes derfor at det er utrolig viktig at prosjektet fortsetter med disse samlingene og tar opp temaer som studentene ikke laerer andre steder.

– Marit Brøndal

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close