Markens grøde

Nokhon kommer fra en landsby utenfor Savannakhet by. Det vil si, landsby er å ta hardt i, familien bor nemlig langt ut i skogen i et lite hus uten strøm, og foreldrene har en liten risflekk og leter ellers etter mat i skogen. Vi har hjulpet Nokhon siden hun gikk på barneskolen.

Nokhon sammen med moren i 2005

Etter hun var ferdig med videregående, gav vi henne stipend til å gå på landbrukshøyskolen. Der har hun studert i snart tre år, og hun har nå fire måneders praksis. Etter endt praksis skal hun presentere erfaringene sine på skolen, og med det vil hun være uteksaminert. Nokhon har spesialisert seg i dyrking av grønnsaker og har praksis i en professors grønnsakshage

Frodig jord

Her er det 7 studenter som har praksis, og på en måned har de forvandlet dette området fra krattskog til grønnsakshage. Her dyrker de blant annet spinat, vårløk, flere forskjellige salater, og ulike urter. De jobber her fra 7.15 om morgenen til kl 16.00 om ettermiddagen, med en lengre pause midt på dagen der de lager lunsj av grønnsakene de dyrker. De må også jobbe i helgene, for uten regelmessig vanning dør plantene.

Nam nam, kanskje salat til middag i dag?
Mynteplante

Professor Amphon forteller at de ikke bruker kunstgjødsel eller sprøytemidler, det er ikke så vanlig i Laos. Noen av plantene er importert fra Thailand, andre er dyrket fram i Laos. Fra plantene settes tar det 2-4 uker før de kan høstes. Og når plantene først er modne, så kan man høste fra den samme planten ukentlig. Klimaet i Laos er veldig godt for å dyrke grønnsaker, og det dyrkes hele året, bortsett fra når regntiden er på sitt verste, da det gjerne er oversvømmelser. Etter regntiden er jorda spesielt fruktbar.

Professoren i hagen sin

Nokhon er fortsatt litt usikker på hva hun skal gjøre etter at hun er ferdig i april. I framtiden har hun lyst til å ha en egen gård, og bidra til at flere lærer seg å dyrke grønnsaker på en effektiv måte. Etter endt studie kan hun søke på både private jobber og offentlige stillinger. Det er attraktivt å ha en offentlig stilling i Laos, men hvis hun går den retningen, må hun jobbe som volontør i 2-3 år uten vanlig lønn før hun får en fast stilling. I denne perioden får man gjerne mat og lommepenger fra arbeidsgiveren. Et siste alternativ er videre studier. Hvis hun først skaffer seg relevant jobberfaring, kan hun studere i to år til og få bachelorgrad. I så fall kan hun søke om nytt stipend fra oss.

Nokhon dyrker marken

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close