Hjortejegeren

Joed og lillesøsteren


Vi drar alltid på hjemmebesøk til elevene vi støtter i Skoleprosjektet, og det gjorde vi også da vi gav ut skolepakker til Salen barneskole i Sepon sist uke. Familien til Joed bor et par kilometer fra landsbyen der skolen ligger, og sist vi var i dette området var veiene dit så dårlige at vi ikke fikk besøkt familien. Nå har det vært tørt vær lenge og det var lett å komme seg fram.

Somchai intervjuer faren til Joed

Joed bor sammen med foreldrene sine og tre småsøsken, det minste under ett år gammelt. Moren var ut å sanket mat i skogen sammen med sin 4 år gamle sønn da vi besøkte familien. Mange i landsbyen dyrker kaffe, da Salen ligger i lavfjellet med mildt klima nesten hele året. Kaffen selger de for ca 4 kr per kilo. Det kan virke lite, men det gir en kjærkommen inntekt til mange. Det er ingen i Salen som drikker kaffe selv.

Kaffebønner som tørker i solen

Familien til Joed har ingen jord å dyrke kaffe på, så de skaffer mat stort sett ved å finne mat i skogen og ved å gå på jakt. Og faren til Joed, eller Won  som han heter er litt av en jeger. Da jeg spurte hvilke dyr han jakter, smilte han og svarte “nå skal du se, for ikke lenge siden drepte jeg en hjort.”

Hjortejegeren

Da Won bor i et enkelt hus og ikke engang eier et par sko lurte jeg på om han virkelig hadde et gevær.” Nei, det har jeg ikke”, svarte han. “Jeg lager meg spyd av bambus og går så på jakt sammen med hunden min. Denne hjorten drepte jeg ved å stikke spydet i siden på dyret.” Dette er altså litt av en jeger. Jeg kjenner mange som driver med hjortejakt i Norge, men jeg tror få av dem er kapable til å drepe en hjort med et hjemmelaget bambusspyd.

Barn som vokser opp i slike landsbyer må tilegne seg kunnskap om naturen og de lokale omgivelsene som ikke nødvendigvis undervises på skolen. Likevel mener Won at det er viktig at Joed går på skolen hver dag. Selv har verken han eller konen gått på skole i det hele tatt, og de er begge analfabeter. Med skolegang tror han Joed kan få mulighet til å finne seg en betalt jobb og sikre en tryggere framtid for sin egen famile. Joed har også en lillesøster på 9 år som ennå ikke har begynt på skolen. Won lovte å skrive henne inn på skolen til neste skoleår.

Familien får sko og klær

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close