En landsby. En motivert ungdom. Manges framtid.

Sepon er et stort fjelldistrikt som ligger i Savannakhet provins. Sepon er omgitt av høye fjell der man kan finne lett tilgjengelige eller nesten unådde landsbyer. For å komme til Salen landsby må man kjøre 5 mil fra hovedveien samt krysse elva 24 ganger. Når man kommer fram er det verdt alle de skarpe svingene og gjørmete veiene og våte elveovergangene. Salen er en vakker landsby som tatt ut fra et maleri.

Salen er en vakker landsby som tatt ut av et maleri
Salen er en vakker landsby som tatt ut av et maleri
Nå i regntida kan det være utfordrende men spennende å kjøre over disse elveovergangene. Det har hent at det har regna så mye mens vi har vært på hjemmebesøk at vi ikke har kommet oss over elva på vei hjem og derfor måtte overnatte hos familien.
Nå i regntida kan det være utfordrende men spennende å kjøre over disse elveovergangene. Det har hent at det har regna så mye mens vi har vært på hjemmebesøk at vi ikke har kommet oss over elva på vei hjem og derfor måtte overnatte hos familien.
Dette bildet ble tatt av Bondi og mor mens han gikk på barneskolen. Han har akkurat fått utlevert nye skoleklær fra oss. Sannsynligheten er stor for at dette er første gang de blir tatt bilde av
Dette bildet ble tatt av Bondi og mor mens han gikk på barneskolen. Han har akkurat fått utlevert nye skoleklær fra oss. Sannsynligheten er stor for at dette er første gang de blir tatt bilde av

Denne uka dro SSL hit, men det var ikke bare for å beundre det flotte landskapet.

Målet var å besøke Bondi, en gutt vi har støttet siden 2009, da han gikk på barneskolen. Bondi bor sammen med mor og 10 søsken. Far døde for flere år siden og mor har hatt alt ansvar for barna siden den gang. Egentlig hadde foreldrene 13 barn men to døde da de var små. I disse fjellandsbyene er barnedødeligheten høy og bare de sterkeste vokser opp.

Nå er Bondi ferdig med ungdomsskolen og hans sterke ønske er å få begynne på lærerskolen til høsten. På grunn av stor mangel av lærere til disse områdene av Laos, har myndighetene gitt åpning for å la dyktige og motiverte elever som er ferdig med u-skolen, begynne rett på lærerhøyskolen. De vil da måtte gå et år lengre enn det som er ordinært.

IMG_5005
For en flott familie de er! Gleden var stor da Bondi nå får mulighet til å begynne på lærerhøyskolen. Ingen av de ti andre søsknene har fått mer skolegang enn barneskolenivå.

Dette er vårt mål. Vi ønsker å se at de barna vi hjelper fra disse fjellområdene greier å fullføre høyere utdanning. Før har svært få av denne etniske gruppen som kalles Bro, fått mulighet til yrkesrettet utdanning. Dette ønsker SSL å endre på!
Vi ble tatt godt imot av mor og resten av familien og de var alle så utrolig glade for at SSL skal støtte Bondi slik at han kan begynne på sin tre-årige lærerutdanning til høsten.Her underskrives kontrakten mellom familien, SSL og skolemyndighetene. Hele eldsterådet i landsbyen var samlet for å overvære den store begivenheten. Det er ikke hvert år noen av landsbyens ungdommer får en slik mulighet!

IMG_5011
Mor har aldri gått på skole og er analfabet. I stedet for å skrive under må hun derfor stemple med tommelen.

Bondi er den aller første ungdommen fra Sepon som vi har fått følge helt fra barneskolen og nå til lærerhøyskolen. Vi er veldig stolte og glade for at vi har mulighet til å gi ham denne utdanninga. Mange skoler står fortsatt tomme i mangel på lærere som kan undervise. En eneste lærer kan gjøre en stor forskjell.

IMG_5013
Denne dagen ble det slaktet en gris og alt blir tilberedt. I det grønne fatet kan man lett fristes av blodpudding (selvsagt ukokt blod)

Etter at det formelle er på plass kan måltidet begynne! Det er en stor ære og glede for de at vi hjelper barna deres til videre utdanning og mange familier lager de lekreste retter til oss. De gir oss det beste de vet selv om mange er svært fattige. Det er viktig for oss å takke ja og spiser det som blir satt fram.

IMG_5015Dagen etter reiste vi tilbake til byen med en kontrakt i veska med visshet om at denne kontrakten ikke bare kommer til å skape framtid Bondi og hans store familie men også til mange titals, kanskje hundretalls barn som om tre år kan begynne på skolen fordi at landsbyen deres har fått en etterlengtet lærer.

Til høsten kommer vi til å ta inn mange nye lærerstudenter og hvis du kunne tenke deg å være med å gi et bidrag kan du benytte kontonummer 3936 01 14868

Det koster 10000 nkr å hjelpe en student i et år (inklderer alle skolerelaterte utgifter samt kost og logi et helt skoleår) men alle gaver blir mottatt med stor takk! Mange bekker små gjør en stor å, og det er ingen unntak i Sepon 🙂

– Marit

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close