Pionerer: del 1

Vi har vært på en svært velykket tur til Sepon og fått gjort et godt stykke bra arbeid. Som overskriften røper vil du denne gangen få høre om pionerer. Vi har nemlig vært på besøk til to lærere som var en del av vårt første kull med lærerstudenter. Har du lyst til å vite hvordan det har gått med de? Da kan du lese dette innlegget.

Denne gangen hadde vi gleden av å ha med oss to gjester fra Sveits, Daniel og Roland. Hele tre dager var avsatt til hjemme og skolebesøk. I tillegg skulle vi besøke flere av de lærerstudentene vi har gitt grønt lys til lærerutdanning denne høsten.

Da bilen var full av kvinner og barn måtte gjestene finne seg i å sitte på lasteplanet
Da bilen var full av kvinner og barn måtte gjestene finne seg i å sitte på lasteplanet
Og gjestene var svært så fornøyde med å få den beste utsikten gjennom vakker jungellandsskap
Og gjestene var svært så fornøyde med å få den beste utsikten gjennom vakker jungellandsskap

Første stopp var en liten skole med mange elever. En av de to lærerene på denne skolen, Kampoi, har fått utdannelsen sin gjennom SSL. Hun er en dyktig lærer og på grunn av hennes iver i jobben har mange barn fra landsbyen kunne begynne på skolen. Hun har gått fra hus til hus og overtalt mange foreldre til å la barna begynne på skolen. I tillegg hjelper SSL de fattigste med en skolepakke i året og etter at Kampoi har jobbet som lærer i tre år har antallet elever mer en doblet seg. Dette er en direkte kosekvens av at vi har gitt en lærer utdannelse!

Elever på skolen venter spent på å få nye skoleklær.

Absolutt alle elevene på skolen får enten en ny skjorte, bukse, skjørt eller sko. Gleden og spenningen er ofte til å ta og føle på når barna selv får velge hva de ønsker seg aller mest.

Kampoi er en dyktig lærer og gjennom hennes iver og motivasjon har elevantallet på skolen mer en doblet seg etter at hun begynte.
Kampoi er en dyktig lærer og gjennom hennes iver og motivasjon har elevantallet på skolen mer en doblet seg etter at hun begynte.

Neste stopp var Payod landsby. Der jobber også en lærer som vi har utdannet, nemlig Lamngøn. For å komme hit måtte vi kjøre langt om lenge innover den vakre jungelen. Da veien definitivt sa stopp (mange hadde kanskje stoppet lenge før det…) var vi framme. Lamngøn er den første læreren som har kommet til denne landsbyen så før han kom for tre år siden var det få som visste hva en skole var. Også han måtte gå fra hus til hus og forklare og overbevise mange foreldre om at de burde la barna sine få utdannelse. Resultatet var at innen et par måneder hadde alle foreldrene sagt ja til at barna kunne begynne!! Nå går vi i SSL inn å hjelper elevene med skolepakker slik at de lettere kan ta til seg læring gjennom å ha bøker og skrivesaker.

Lamngøn er virkelig en lærerpioner og er alene lærer på skolen som ligger langt inne i den mørke jungelen.
Lamngøn er virkelig en lærerpioner og er alene lærer på skolen som ligger langt inne i den mørke jungelen.
Her forklarer Satad og Lek til elever og foresatte hva skolepakken inneholder
Her forklarer Satad og Lek til elever og foresatte hva skolepakken inneholder

Etter utdelingen skal sko og klær prøves. Det som ikke passer, blir byttet slik at alle kan gå hjem med klær som har riktig størrelse.

Satad hjelper en liten gutt å bytte sko
Satad hjelper en liten gutt å bytte sko

Det er fantastisk å få kunne være med på dette og se at arbeidet vi gjør bærer frukt. Gjennom å utdanne bare noen få lærere blir døren åpnet slik at flere hundre barn kan begynne på skolen! Vi er veldig glad for at så mange blogglesere er med på å gjøre alt dette mulig. Uten støtten fra dere hadde vi ikke kunnet gjort alt dette.

Får du lyst til å komme en tur til Laos og se arbeidet med egne øyne? Ta kontakt med oss, du er hjertelig velkommen!

Eller har du lyst til å være med å bidra til at enda flere barn kan få begynne på skolen? Alle gaver teller og  kontonummeret vårt er  3936 01 14868

Glade foreldre under utdeling av skolepakker.
Glade foreldre som ser barna ta imot en kjærkommen skolepakke som sikrer barnet deres enda et år med skolegang.

Del 2 av innlegget kommer snart

– Marit

1 tanke om “Pionerer: del 1

  1. Fantastisk å høre. Kjekt å sjå at «kjentfolk», Kampoi, gjør ein så god jobb, og det pga muligheten som ho fekk pga utdannelse via prosjektet deres. Dere betyr veldig mykje for den personen som får utdannelsen, men enda meir for barna og landsbyen som får ein godt utdanna lærer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close