Marit på tur i Laos. Del 1

De neste dagene kommer Marit som er voluntør, til å skrive noen innlegg om hva hun opplever når hun er med oss rundt på jobb. Følg oss de neste dagene og les om hennes opplevelser!

– Marit Ngamchalad

Kenghisoung skole

Kenghisoung skole ligger 18 km utenfor Savannakhet sentrum. SSL pleier valigvis ikke stoette skoler som ligger saa naerme byen fordi familiene der ofte har raad til aa sende barna paa skole selv. I dette tilfellet er det flere laerere som har tatt kontakt med SSL og fortalt at denne skolen virkelig trenger hjelp og at det er mange barn som slutter paa skolen etter noen aar. SSL tok derfor kontakt med rektoren og laerene og sa at SSL kunne stoette 15 barn. Det ble avtalt at en laerer skulle plukke ut de han mente trengte mest hjelp og saa skulle SSL bli med paa hjemmebesøk sammen uka etter for aa vurdere om familiene fylte kriteriene til aa bli en del av prosjektet.

Saa kom dagen da vi skulle besoeke familiene. Vi startet med et lite moete med laereren som fortalte at det var 9 hjemmebesoek i dag. Saa begynte vi aa besoeke familiene. Alle sammen bodde i typiske hus paa landsbyen. I hjoernene paa husene er det store trestokker og gulvet er laget av ugjevne planker ca 1-1,5 m over bakken og det gaar en stige opp til foerste og eneste etasje. Veggene er laget av store blader som er flettet sammen og de familiene med litt bedre raad har vegger av tre. Det er ofte bare et oppholdsrom med en liten kjoekkenkrok i og et eller to soverom. En av familiene var 6 stykker og de hadde bare oppholdsrom og et soverom. Under husene bor det hunder, fjaerkre og kanskje en ku eller gris. Andre familier har ogsaa laget en platting under huset slik at de kan vaere der naar det er veldig varmt i huset.

I loepet av dagen forteller laeren oss at det er svaert mange av foreldrene som ikke kan lese eller skrive. Mange av foreldrene forstaar ikke helt poenget med at barna boer faa en grunnutdannelse og i mange familier er det derfor opp til barna selv om de vil gaa paa skole eller ikke. Et av barna i en av familiene vi besoekte hadde bare gaatt et par dager foer han fant ut han ville slutte og moren lurte paa hva hun skal gjoere med det. Tvillingbroren hans har derimot et sterkt oenske om aa fortsette paa skolen og laeren forteller at han er kjempe flink. Prosjektet bestemer seg for aa stoette han videre.

Det som var utrolig fint aa se i de familiene vi besoekte var kjaeligheten mellom barna og foreldrene. Vi saa helt tydelig at de var veldig glad i hverandre, selv om de lever et hardt liv.

To dager senere dro vi tilbake til skolen for aa dele ut skoleutstyr til barna. Barna som skulle faa utstyret satt sammen med foreldrene sine og rundt omkring paa skoleplassen satt det tilfeldige forbipasserende. Det er ganske sjeldent at landsbyen faar besoek, saa det verdt aa faa med seg de som kommer. Ut av vinduene paa klasserommet tittet det ut mange nysgjerrige klassekamerater og resten noet fravaeret av laeren til aa prate med hverandre.

Laeren aapnet dagen med aa fortelle hvor viktig det er med utdannelse og at foreldrene ikke maa tenke at det finnes for mange med utdannelse. Han oppfordret ogsaa foreldrene til aa stoette barnas skolegang og ikke sende dem ut paa arbeid i risaakren eller passe smaasoesken. Marit, lederen for SSL, leste opp kontrakten mellom familiene og SSL. Den innebaerer at foreldrene ikke skal ta barna sine ut av skolen foer de er ferdig med barneskolen og at prosjektet skal stoette barna ut barneskolen. Etter dette kan man inngaa en ny kontrakt om ungdomsskolen eller videregaaende skole dersom det er behov og oenske om det. Foreldrene og barna skrev under paa hver sin kontrakt og deretter saa delte vi ut skoleutstyret.

Pakkene inneholder skoleuniform, skrivesaker, sko, skoleveske og en varmjakke.Siden disse familiene er svaert fattige legges det ogssa ved noen hygieneartikler som saape, tannboerster, tannkrem og vaskepulver. Barna var veldig takknemlige for pakken. De takket flere ganger og bukket og neide dypt. I Laos er det slik at man ikke skal vise foelelser, men av og til er dette litt vanskelig. Barna holdt seg alvorlige mens de tok i mot pakken, men naar de snudde smilte de fra oere til oere og loep bort til foreldrene sine for aa proeve skoleklaerne og skoene. Foreldrene takket oss ogsaa.

Det var to veldig fine dager og det var spesielt goey aa se en saa engasjert laerer. Han var virkelig opptatt av at barna skulle faa en utdannelse. SSL bestemte seg for aa stoette datteren hans ogsaa. Laereren og rektoren er gift og de bruker nesten alle pengene sine paa aa ta etterutdanning. SSL tenker at det er kjempe viktig med etterutdannelse av laerere og at laererens oekte kompetanse vil komme elevene til gode, samt inspirere dem til videre utdannelse.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close