Phongsavan, Gongkham og Khamphan

I skoleprosjektet hjalp vi i skoleåret 2010/2011 like under 500 skolebarn. De fleste av disse går på grunnskolen, som i Laos er første til femte klasse. Alle nye skolebarn som inkluderes i prosjektet går på barneskolen. Det er viktig for oss at alle fullfører i hvert fall barneskolen. Men vi forsøker å få så mange som mulig til å gå videre til ungdomskolen og videregående skole, og veldig mange gjør det. I vår ble 12 av elevene vi har støttet ferdige med videregående, altså 12 år skolegang. Vi synes det er veldig kjekt at elever vi har støttet siden de gikk på barneskolen nå har fullført VGS.

Disse elevene kommer fra fattige familier og har ingen mulighet til å fortsette å studere med egne midler. Hvert år har vi mulighet til å gi stipend til et lite antall studenter, og i år er det seks nye som får stipend. Her er tre av dem:

Phongsavan

Her er Phongsavan i 2004. Da gikk hun i femte klasse:

Phongsavan februar 2004

Nå vil Phongsavan studere engelsk. Hun bor under to kilometer fra Savannakhet Universitet og der ønsker hun å ta bachelorgrad i engelsk. Skoleprosjektet vil gi henne stipend for å realisere denne drømmen.

Phongsavan da vi intervjuet henne mai 2011

Gongkham

Gongkham bor sammen med foreldrene sine og søsteren sin på landsbygda like utenfor Savannakhet. Faren er dagsarbeider og moren dyrker grønnsaker som hun selger på markedet. I helgene det siste året har Gongkham jobbet som håndtlanger for onkelen sin som er elektriker. Han ønsker derfor å utdanne seg som elektriker. Med økonomisk hjelp fra oss kan han om kort tid begynne på en teknisk fagskole i Savannakhet.

Gongkham og moren i 2005
Gongkham, moren og søsteren juni 2011

Khamphan

Familien til Khamphan bor i et lite hus midt i mellom flere risåker. De eier ikke hus og grunn selv, men er husmenn til en større gård. Når vi besøker familiene til elevene blir vi alltid servert vann. Vannet vi får servert hos denne familien har en sterk røyksmak. Dette skyldes at det er brønnvann som har blitt kokt over åpen ild.

Her bor Khamphan sammen med familien

Khamphan har vi også støttet i mange år. Foreldrene er hardtarbeidende og har rådet Khamphan til å ta en praktisk utdannelse som gjør at han enkelt kan få jobb etterpå. Khamphan vil derfor bli mekaniker. Dette er en toårig utdannelse som vi vil gi ham støtte til.

Khamphan sammen med moren i 2005
Khampan og foreldrene foran huset sitt, juni 2011

Vi ønsker Phongsavan, Gonkham og Khampan lykke til når de begynner studiene sine om kort tid!

1 tanke om “Phongsavan, Gongkham og Khamphan

  1. Spennende å lese. Jeg er imponert over hva studentene klarer med hjelp fra dere. Veldig fine og klare bilder også!!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close